Η συνεργασία της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού αλλά και συνολικά όλων των φορέων επιστημονικών και μη με διακριτές αρμοδιότητες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο ως προς την υλοποίηση έργων όσο και ως προς την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο Olympia Forum V. Στο πάνελ με θέμα «Αξιοποίηση Δυνατοτήτων: Ανάπτυξη Μέσων Συνεργασίας των Πόλεων με την Περιφέρεια» συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος της εφ. Πελοπόννησος, Κώστας Λαμπρόπουλος με συνομιλητές τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια και τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΝ και Δήμαρχο Πλατανιά Χανίων, Ιωάννη Μαλανδράκη.
«Η λέξη συνεργασία δεν είναι μια ευχή που την αφήνουμε στην τύχη. Είναι αναγκαιότητα», ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης, με τον κ. Μπαλέρμπα να αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Η συνεργασία στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμα. Αποτέλεσμα είναι, όταν πρόκειται για όρια άσκησης εξουσίας και ευθύνης, να υπάρχουν συχνά συγκεχυμένες καταστάσεις». Ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκείνο που χρειάζεται είναι το «μεγάλο βήμα» που πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία ώστε να αποκτήσουμε «την κουλτούρα της συνεργασίας» καθορίζοντας «τα όρια, πού παρεμβαίνει ο δήμος, πού η περιφέρεια, πού το κεντρικό κράτος». «Πολλές φορές ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια ούτε το κεντρικό κράτος μπορούν να κάνουν ένα έργο αν δεν συνεργαστούν και οι τρεις», σχολίασε και σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση των συστημάτων είναι βασική προϋπόθεση «για να πετύχουμε μία καλύτερη καθημερινότητα για τον πολίτη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας στην τοποθέτησή του στάθηκε στο ζητούμενο της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, το οποίο, όπως είπε, είναι ο πολίτης. «Πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ποιο είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ο πολίτης. Είναι το περιβάλλον. Είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και όλα αυτά που συζητάμε οδηγούν στον πολίτη». Ταυτόχρονα, ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι «Η συνεργασία δεν αφορά μόνο την περιφέρεια και τους δήμους αφορά όλους τους φορείς ανάλογα με το αντικείμενο τους για να μπορούμε να αξιοποιούμε τα κονδύλια που έρχονται, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής για να καταλήξουμε στο ζητούμενο που είναι ο πολίτης».
Την πρόταση που είχε καταθέσει ο δήμος Πλατανιά Χανίων που αφορά το «Τέλος Ανθεκτικότητας», το οποίο με νόμο επιβάλλεται στον επισκέπτη, είτε αλλοδαπό είτε γηγενή στα ξενοδοχεία, επανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ και δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης. Ο κ. Μαλανδράκης πρότεινε αυτό το τέλος να αποδίδεται και στους δήμους όχι μόνο όσους έχουν στην γεωγραφική τους αρμοδιότητα τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της Ελλάδας, κατ’ αναλογία αναδιανομής του τέλους ακίνητης περιουσίας.
«Από το ποσοστό 60% η πρότασή μας είναι το 80% να καταβάλλεται στο σύνολο των δήμων της χώρας και το υπόλοιπο 20% προτείνεται όπως αναδιανέμεται σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθείται για το ΤΑΠ. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί συμμετοχή από την είσπραξη του τέλους σε όλους τους δήμους της χώρας. Επίσης, στο 40%, προτείνεται να καταβάλλεται μόνο στους δήμους για ανθεκτικά έργα πολιτικής προστασίας και υποδομής θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές μέσω ειδικού προγράμματος για τους ΟΤΑ Α βαθμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Source: http://news.travelling.gr/category/news-in-english/