Και ο «πόλεμος» καλά κρατεί…
Ραγδαία η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton, Οικονομία Διαμοιρασμού:
Βασικές Τάσεις, Κοινωνικοοικονομικές, Επιπτώσεις & Ρυθμιστικές Παρεμβάσεις, η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αύξηση του κόστους στέγασης, και προβλήματα θορύβου και ασφάλειας στις γειτονιές.
ΞΕΕ: «Μιλάμε για τη Ζωή μας»
Με στόχο να καταδείξουν την ανάγκη μιας δίκαιης ρύθμισης το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ξεκίνησε τη πρωτοβουλία «Μιλάμε για τη Ζωή μας» κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την ανάδειξη των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που συνεπάγεται αναπόφευκτα η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η πρωτοβουλία «Μιλάμε για τη Ζωή μας» επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές πολιτικής.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton:
- Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό περίπου 28% κατά την περίοδο 2019 – 2023.
- Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%.
- Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
- Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται την αύξηση του κόστους στέγασης.
- Πρόκληση προβλημάτων θορύβου και ασφάλειας. Υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών. Διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας, μετασχηματισμός γειτονιών.
- Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.
- 40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με ξενοδοχειακά καταλύματα.
- Η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.
Την τάση ‘πτώσης’ της μέσης πληρότητας στα ξενοδοχεία, τον Μάϊο και Ιούλιο του 2024, αν και μικρή, αποδίδουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας – Αττικής, στην υπερβολική αύξηση των τουριστικών κλινών ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ στην Αθήνα – Αττική
Παράλληλα η ΕΞΑΑΑ, όπως τονίζει στο τελευταίο ενημερώτικό της σημείωμα, ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν καθώς κατά την άποψη της Ένωσης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και χρήζει άμεσων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, όπως αυτές που παρατηρούμε να δρομολογούνται σε άλλους ευρωπαϊκούς / διεθνείς τουρ. προορισμούς. Παράλληλα ωστόσο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει και ορισμένες δυνατότητες καταλυτικής παρέμβασης: Για παράδειγμα με την παράγραφο 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένων χρονικών και αριθμητικών περιορισμών στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται ‘για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, πρέπει να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση’ – κάτι το οποίο βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους ξενοδόχους της Αθήνας- Αττικής και Αργοσαρωνικού, καθώς άπτεται και των θεμάτων που αφορούν στην λεγόμενη ΄φέρουσα ικανότητα’ του τουριστικού προορισμού και πρέπει να εφαρμοστεί, προκειμένου έστω και καθυστερημένα να μπει ‘φρένο’ στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας (βραχυχρόνιας μίσθωσης) προς όφελος της πρωτεύουσας και των νησιών της, των επισκεπτών της, αλλά και των κατοίκων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά μέτρων για τον έλεγχο του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται, πως θα ανακοινώσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις αφορούσαν κυρίως τον τομέα των φορολογικών εσόδων, αλλά για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι πιο σημαντικό να τεθούν μία σειρά από κανόνες σε τομείς όπως είναι οι υποχρεώσεις των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και ο περιορισμός των ημερών που θα είναι διαθέσιμα.
Source: http://news.travelling.gr/category/news-in-english/